citydev.brussels - Lavoisier

Lavoisier

Soort project : 

Entreprise

Context

Op de site waar van 1925 tot 2001 de tabaksfabriek van British American Tobacco gevestigd was en die sinds 2002 in onze portefeuille zit, hebben we het fabrieksgedeelte gerenoveerd tot grote, lichte werkruimten. Die renovatie gebeurde volgens de principes van duurzame ontwikkeling. Zo werden de afbraakwerken tot een minimum herleid en ging de voorkeur naar renovatie en restauratie om de afvalproductie zoveel mogelijk te beperken.

Het gerenoveerde gebouw bestaat uit flexibele modules van 500 tot 13.900 m². Omdat er geen tussenwanden zijn, is elke denkbare inrichting mogelijk. De ruimte werd helemaal opnieuw uitgedacht. Het geheel is subtiel ingedeeld en zo ingericht dat er een vlotte interne doorstroming is. Het gebouw vormt een aangename, ruime werkomgeving die dankzij de grote vensters en de hoge plafonds baadt in het licht.

De industriële functie van de site bleef bewust bewaard. Hierdoor konden de economische ruimten hun oorspronkelijke karakter behouden.

Kenmerken van het project

Infrastructuur

  • 22 modules voor productieactiviteiten (flexibele ruimten van 500 tot 13.900 m²)
  • een gebouw dat wordt gebruikt door British American Tobacco
  • een gebouw waar een administratieve antenne van de gemeente is

Duurzame ontwikkeling

Het gebouw werd gerenoveerd volgens de principes van duurzame ontwikkeling:

  • afbraakwerken tot een minimum herleid om zo weinig mogelijk afval te produceren
  • performante isolatie
  • energiezuinige uitrusting

Partners

  • Projectontwikkelaar: Nacarat-Alcor
  • Architect: Assar Architects

Planning

Ingehuldigd in 2011

Adres : 

De Koninckstraat
1080 Sint-Jans-Molenbeek
België