Skip to main content

Vifquin: opdracht gegund

Van kantoren naar 27 woningen boven gelijkvloerse handels- en dienstenruimten: tijd voor een make-over voor het Sociaal en Administratief Centrum van Schaarbeek.

Op de Haachtsesteenweg, in een hoofdzakelijk residentiële buurt, kochten we in 2018 het Sociaal en Administratief Centrum van de gemeente Schaarbeek. Het doel? De kantoren verbouwen tot middelgrote koopwoningen. Bij de transformatie trekken we volop de kaart van de kringloopeconomie: we behouden de draagstructuur van het bestaande gebouw.

Projectontwikkelaar Ciril nv gaat de verbouwing leiden, samen met een multidisciplinair team. Daarin zitten onder andere architectenbureau A2M voor het ontwerp, en Democo voor de bouw. Hun ontwerp omvat 27 passiefappartementen met 2 à 4 slaapkamers, waarvan 30 % nulenergiewoningen. Het team kiest voor lichtrijke doorzonwoningen met schaduwbalkons, verdeeld over drie verdiepingen - het gebouw wordt dus lager. In Vifquin komen ook een centrale stookruimte, en zonnepanelen die 45 % van de elektriciteitsbehoeften van de bewoners gaan dekken. Verder gaat er veel aandacht naar de gedeelde ontmoetingsruimten. Zo kunnen de bewoners later moestuinieren op het dak. En Vifquin binnenkomen, dat doe je langs een binnenplaats met een grote fietsenstalling, galerijen en een gezamenlijke wasplaats. Op het gelijkvloers worden er cascoruimten ingericht, in totaal 816 m².

De start van de werken is gepland voor midden 2024. Eind 2025 zouden de bewoners hun verhuisdozen kunnen inladen.