Skip to main content

Vifquin

Soort project:
Woningen

Context

In oktober 2018 kochten we van de gemeente Schaarbeek een perceel van 1.544 m² op de hoek van de Haachtsesteenweg, de Ooststraat en de Vifquinstraat. De site ligt op een boogscheut van de Koninklijke Sint-Mariakerk. Er staat een groot gebouw op, dat onderdak biedt aan het Sociaal en Administratief Centrum van Schaarbeek, doorgaans het SAC genoemd.

We willen dat kantoorgebouw transformeren tot middelgrote passief- en nulenergiewoningen. Die verkopen we daarna. Op de gelijkvloerse verdieping plannen we ruimte voor vrije bestemmingen, dus geen woningen. Op de ondergrondse verdiepingen komen er parkeerplaatsen voor de toekomstige bewoners en gebruikers van het gebouw. 

Dit renovatieproject valt in de Zone voor Stedelijke Herwaardering en ligt op het gewestelijk bestemmingsplan (GBP) in woongebied. De site is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Bijzonder aan het Vifquin-project is dat het in de vrijwaringszone ligt van het Campioni-Balasse-huis, gebouwd door Georges Dhaeyer, aan de overkant van de straat. Omdat het project ook de zichten van en naar dat geklasseerde goed zal wijzigen, is de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning onderworpen aan de speciale regelen van openbaarmaking en het advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

© A2M
© A2M
© A2M
© A2M
© A2M
© Gregory Halliday
© Gregory Halliday

Kenmerken van het project 

Infrastructuur 

  • 27 middelgrote koopwoningen
  • 816 m² voor vrije bestemmingen (geen woningen, maar bijvoorbeeld voorzieningen, diensten of winkels)
  • een veertigtal parkeerplaatsen
  • twee binnenplaatsen

Duurzame ontwikkeling

De woningen zullen voldoen aan de passiefcriteria. Het programma zet ook in op duurzaamheid: bij de renovatie zullen we de structuur van het kantoorgebouw behouden.

Partners 

  • Promotor: Ciril nv
  • Architect: A2M

Planning

  • Aankoop: oktober 2018
  • Organisatie van de promotieopdracht: februari 2021
  • Gunning van de promotieopdracht: juli 2022
  • Start van de werken: september 2024 (schatting)
  • Einde van de werken: februari 2026 (schatting)
Adres

Haachtsesteenweg
226-234
1030 Schaarbeek
België